fbpx

Spa: Opprinnelsen til ordet “spa”

Opprinnelsen til ordet spa

Har du noen gang lurt på opprinnelsen til ordet spa?

Hva er et spa?

Et spa er et sted hvor mineralrikt kildevann (eller sjøvann) brukes til medisinske bad.

Folk har brukt det verden over, men det er spesielt populært i Europa og Japan.

Den vanligste form for spa er «Spa retreat»-senter.
I den moderne verden er det stadig mer populært med hjemmespa. Å ha tilgang til et spa på daglig basis for avslapning og en kjærkommen pause fra det daglige stresset.

Å ha tilgang til et spa på daglig basis for avslapning og en kjærkommen pause fra det daglige stresset.

spa belgium by

Begrepet spa kommer fra navnet på byen Spa, i Belgia.

Navnet stammer fra romertiden, da det ble kalt Aquae Spadanae. Koblet til synonymet for å bli våt.

Navnet stammer fra romertiden, da det ble kalt Aquae Spadanae. Koblet til synonymet for å bli våt.

I England i det 16. århundre
Ble de gamle romerske ideene om medisinske bad gjenopplivet i byer som Bath i England. I 1596, etter at Dr.Timothy Bright oppdaget en andre brønn, kalte feriestedet «The English Spaw», som startet bruken av ordet Spa som generisk beskrivelse.

Det er ofte påstått i kommersielle sammenhenger at ordet er et akronym av forskjellige latinske fraser, som salus per aquam eller sanitas per aquam, som betyr «helse gjennom vann».
Historie

Spa-terapier har eksistert siden tidligere tider.

Spa-terapier har eksistert siden tidligere tider.

Når man tok et bad, eller ble rengjort med vann, ble det ikke vurdert som et populært middel for å behandle sykdommer, men en sjelden ting å gjøre. Folk badet ofte bare én gang i året, for eksempel til jul.

Praksisen med å reise til varme kilder for å kurere sykdom går tilbake til forhistoriske tider.
Forskningsundersøkelser nær varme kilder i Sentral-Europa viste gamle våpen og artefakter. På de britiske øyer sier den gamle legenden at keltiske konger fant og brukte varme kilder i Bath, England.

Mange mennesker over hele verden
De hadde tro på at å ta et bad i et bestemt spavann eller fontene resulterte i åndelig og fysisk rensing. Former for rituell rensing med vann eksisterte blant de innfødte.

Disse menneskene fra oldtiden skapte ofte små midlertidige trekonstruksjoner rundt vannet.

Bading i romertiden
Bading i romertiden

Bading i romertiden

En by ved navn Hisar, i Bulgaria, ble bygget i det første århundre e.Kr. av romerne på grunn av mineralvannet i området.

Bading i romertiden Hisar, i Bulgaria
Bading i romertiden Hisar, i Bulgaria

Bading i greske tider

Mange av de tidligste vestlige baderitualene kom fra Hellas.

Grekerne er de som startet badeformen som dannet moderne spa- og avslapningsrutiner.

De tidligste slike funn er badene på Kreta og øya Santorini, og ble etablert for noen hundre år siden, f.Kr. De etablerte offentlige bad og dusjer for personlig hygiene.

Grekerne er de som startet badeformen som dannet moderne spa- og avslapningsrutiner
Grekerne er de som startet badeformen som dannet moderne spa- og avslapningsrutiner

Gresk mytologi

Mente at visse naturlige kilder eller tidevannsbassenger ble velsignet av gudene for å kurere sykdom.

Rundt disse hellige bassengene etablerte grekerne badeanlegg for de som ønsket helbredelse. Anmodere la igjen offergaver til gudene for helbredelse på disse områdene, og badet i håp om å bli kurert. Spartanerne utviklet et primitivt dampbad.

De tidlige grekerne brukte de naturlige egenskapene, men utvidet dem og la til sine egne fasiliteter, som dekorasjoner og hyller.

Under senere gresk sivilisasjon ble badehus ofte bygget sammen med idrettsanlegg.

Bading i det 18. århundre

Bading i det 18. århundre
Bading i det 18. århundre

I det 18. århundre
Vasket eliten blant europeerne ofte klærne sine med vann og vasket bare ansiktene sine. De følte at det å vaske hele kroppen var en aktivitet forbeholdt den lavere klasse. Men overklassen begynte snart å endre holdningene til å bade som en måte å gjenopprette helse på. De rike begynte å strømme til kursteder for både å drikke og bade i det rensede vannet.

En vanlig dag i Bath

Var et gruppebad etterfulgt av en privat frokostfest. Etterpå drakk de vann på pumperommet. Leger oppfordret brukerne av spa-anleggene til å bade i og drikke vannet med samme livskraft.

Det ble stadig mer populært i hele Europa.
Disse stedene ble beryktet som steder fulle av sladder og skandaler. De ulike sosiale og økonomiske klassene valgte bestemte årstider i løpet av året, alt fra en til flere måneder, til å reise på ferie til de ulike anleggene. De rike og de kriminelle som iakttok dem flyttet fra ett spa til det neste ettersom den fasjonable sesongen for akkurat det anlegget endret seg.

I løpet av det 18. århundre

Ble det et oppsving i bruk av kildevann til medisinsk behandling og det var fremmet av opplyste leger over hele Europa. Denne vekkelsen endret måten man foretok spa-behandlinger på. I Karlsbad for eksempel, var den aksepterte metoden at man drakk mineralvannet ved å sende store fat til individuelle pensjonater hvor pasientene drakk lege-foreskrevne doser i ensomheten i sine rom.

Bading i det 19. og 20. århundre

Bading i det 19. og 20. århundre

På 1800-tallet ble det å vaske seg selv en sosialt akseptert praksis ettersom legene innså fordelene som fulgte med renslighet. En kjent koleraepidemi i England i 1842 resulterte i en fullstendig renhetsrenessanse. Dette resulterte i økt tilgjengelighet av fasiliteter hvor man kunne bade og vaske klær. Flere mennesker deltok i disse aktivitetene.

Den formelle arkitektoniske utviklingen av europeiske spa fant sted i det 18. og 19. århundre. Arkitekturen fra Bath i England utviklet seg langs georgisk og neoklassisk linje, generelt etterfulgt paladiske strukturer. Den viktigste arkitektoniske formen som kom fram var «halvmåne» – et halv-elliptisk gateplan brukt i mange områder i England.

Ved midten av 1800-tallet

Hade situasjonen endret seg dramatisk. Besøkende til de europeiske spaene begynte å stresse bading i tillegg til å drikke vannet. Foruten fontener og paviljonger, ble omfanget av de romerske badene gjenopplivet.

Fotografier av et spa-kompleks fra 1800-tallet som ble tatt på 1930-tallet og som beskriver den tidlige arkitekturen,

 • Viser utvidet bruk av mosaikkgulv
 • Marmorvegger
 • Klassiske statuer
 • Buede åpninger
 • Kuppelformede tak
 • Segmentale buer
 • Trekantede pedimenter
 • Korintiske søyler
 • Og alt annen pynt fra nyklassisk vekkelse.

Bygningene ble vanligvis skilt av funksjon. Baden-Baden hadde golfbaner og tennisbaner, langs eiendommelige baner hvor vill hjort var like vanlig som kyr er for oss i dag, og nesten like uredde.

De enorme badehusene kom senere på 1800-tallet

De enorme badehusene kom senere på 1800-tallet
De enorme badehusene kom senere på 1800-tallet

Som en fornyet preferanse for et forseggjort baderitual for å kurere sykdommer og forbedret helse ble på moten.

Europeiske arkitekter så tilbake til romerske sivilisasjoner og studerte grundig deres fine arkitektoniske presedenser. Europeerne kopierte samme formalitet, symmetri, oppdeling av rom etter funksjon, og overdådig interiørdesign i badehuset. De emulerte fontener og formelle hager på feriestedene sine sammen med nye avvik.

Ved begynnelsen av 1800-tallet besto det europeiske badet av mange akkumulerte tradisjoner.
Baderutinen inkluderte bløtlegging i varmt vann, drikke vannet, dampende i et dampbad og slappe av i et nedkjølingsrom. I tillegg beordret legene at pasientene ble skuret med varmt eller kaldt vann og gitt en bestemt diett for å fremme en kur.

I begynnelsen av 1900-tallet kombinerte europeiske spa en streng diett og trening med en kompleks badeprosedyre til fordeler for pasientene. Et eksempel er nok til å illustrere endringen i badeprosedyrene. Pasienter i Baden-Baden, som spesialiserte seg på behandling av leddgikt, ble instruert til å konsultere lege før de tok badene. Etter å ha gjennomført dette, gikk så de badende videre til hovedbadet hvor de betalte for sine bad og lagret sine verdisaker før de ble tildelt en bod hvor de kunne kle av seg. Badehuset supplerte de badende med håndkleder, laken og tøfler.

De europeiske spaene ga ulike andre adspredelser for gjestene etter badet, inkludert gambling, hesteveddeløp, fiske, jakt, tennis, skøyter, dans, golf og ridning. Sight-seeing og teaterforestillinger var andre grunner som gjorde at mennesker gikk til spaene.

Noen europeiske regjeringer anerkjente til og med de medisinske fordelene ved spabehandling og betalte en del av pasientens utgifter.

Et antall av disse spaene var forbeholdt de som led av fedme og fråtsing i tillegg til ulike andre medisinske plager. I senere år kan eleganse og stil fra tidligere århundrer ha blitt redusert, men folk kommer fortsatt til de naturlige varme kildene for avslapning og helse.

I Tyskland overlever tradisjonen frem til i dag.

Kur på et spa er 100 % dekket av både offentlig og privat helseforsikring, som foreskrevet av føderal lovgivning. Vanligvis foreskriver en lege et opphold på noen uker, ikke mindre enn to uker, men vanligvis fire til seks uker, på et mineralvannanlegg eller annen naturlig setting der pasientens tilstand vil bli behandlet med helbredende kildevann og naturlige terapier.

I tillegg til behandling og innkvartering, blir alle måltider og drikkevarer samt underholdning betalt av forsikringen.

De fleste tyskere er kvalifisert for slik type behandling hver andre til sjette år, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden. Tyskere får betalt sin faste lønn i løpet av tiden de er borte fra jobben og det trekkes heller ikke fra ferietiden deres.

nylife spa trender
Nylige Spatrender

Nylige spatrender

På 1930-tallet åpnet tusenvis av varme og kalde kilder kursteder over hele verden.

Ved 1950-tallet ble dette antallet redusert og det fortsatte å minke til 1970-tallet. Regjeringene understreket bedre kosthold, mer trening, eller treningsprogrammer som inkluderte fysisk aktivitet i stedet for å slappe av i et bad som et middel til å forbedre helsen.

Spa-industrien i USA var uforandret til de seneste årene.

I Europa har vannbehandlingsbadene alltid vært populære, og de er det fortsatt. Japan har også opprettholdt denne trenden, hvor de tradisjonelle varme kildebadene, kjent som onsen, er felles møteplasser for venner og familie.

I USA, med økt fokus på vekttap, generell helse og velvære, er spabehandlinger nå mer populære enn noensinne.

Typer behandlinger

Moderne bruk av hjemmespa blir stadig mer populært.

Moderne bruk av hjemmespa blir stadig mer populært.
Moderne bruk av hjemmespa blir stadig mer populært.

Behovet for å «komme seg bort» fra det daglige stresset, teknologi, mobiltelefonen og konstant pinging har resultert i en økende mengde huseiere som investerer i og kjøper spa enten for massasje, sport eller rekreasjonsbad til bruk for hele familien, i hjem eller hager.

Moderne spabad er allsidige og har mange bruksområder som beskrevet nedenfor.

Et motstrømsbasseng kan også brukes til:

 • Svømmetrening
 • Strikktrening
 • Roing
 • Massasje
 • Gåing
 • Rehabilitering
 • Generell trening
 • Bevegelsestrening